DEPARTAMENTUL SCENOGRAFIE /
PREZENTARE

 

 

Dupa al doilea razboi mondial apare necesitatea unei sectii speciale de scenografie in cadrul Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu, cu un program care sa tina seama de specificul pregatirii viitorului scenograf, a carui profesie implica o sinteza a artelor. Primii profesori ai sectiei au fost V. Sigfried, Alexandru Bratasanu, Mihai Tofan, Paul Bortnovschi, Ileana Patrascanu Veachis, Vasile Roman, Constantin Albani, Vittorio Holtier si Ștefan Antonescu. Sectiei de scenografie ii revine sarcina formarii viitorului creator de decor si costum, realizatorul plasticii spectacolului. Scenografia este un limbaj cu o pondere importanta in contextul evenimentului artistic, iar scenograful reia, in conditii istorice, culturale si tehnice specifice, idealul renascentist al artistului universal, care se poate exprima in oricare dintre genurile artei, in mod emotionant si convingator. Performanta in domeniul scenografiei de teatru, al scenografiei de film si televiziune, si al scenografiei pentru spectacolul de animatie (papusi) se ridica la standarde internationale; de-a lungul timpului, scoala romaneasca a dat artei spectacolului scenografi cu reputatie nationala si mondiala. Dupa anul 1989 Catedra de Scenografie a fost revigorata cu specialisti noi, ceea ce a favorizat infiintarea unor noi specializari: scenografia de film si TV, cea de papusi si scenografia de eveniment.

Prin continutul si metodologia didactica, disciplinele de studiu urmaresc obtinerea unor competente concrete. Astfel, in fiecare an de studiu, una din disciplinele fundamentale investigheaza in principal problematica diferitelor variante de solutii scenografice, capabile sa ofere spectacolului conditii de desfasurare optima intr-o ambianta adecvata, cu elemente de decor functionale, ansamblul avand, dincolo de verosimil si functionalitate, un nivel spiritual care sa vizeze spectacolul in dimensiunea sa de opera artistica. Departamentul are ca obiectiv principal crearea si promovarea valorii artistice teatrale din tara noastra si urmareste stimularea creativitatii in arta spectacolului dramatic. Programul cuprinde intalniri ale studentilor cu oameni de teatru, critici, dramaturgi, dar si cu publicul. Sunt totodata organizate manifestari adiacente, precum colocvii si expozitii de scenografie, grafica si instalatie scenografica. Aceasta dinamica se bazeaza pe conlucrarea dintre studenti si profesori, in concordanta cu influentele mediului artistic, social, istoric, cultural national si international.

In urma cerintelor pietei exista mai multe directii principale ale absorbtiei sociale pe piata de munca. O directie este cea cinematografica – in productia de filme artistice, in domeniul publicitatii (spoturi publicitare) sau in productia de videoclipuri. O alta directie este cea in zona teatrala (teatru dramatic, liric sau de animatie si marionete) sau in televiziune. Absolventii specializarii Scenografie pot fi regasiti de asemenea in domeniul graficii publicitare, unii dintre ei ocupand posturi de conducere in importante companii de profil. O ultima directie este cea a artistilor liber profesionionisti, membrii ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania a caror activitate se regaseste in participarile la expozitiile nationale si internationale sau membrii ai UNITER-ului.

Departamentului de Scenografie si Eveniment Artistic dispune de trei spatii de lucru, de un laborator cu computere si de un atelier de master si lighting design. Holul sectiei pune in evidenta activitatea sectiei prin expozitii permanente.

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

|  2018  |  2017  |  2016  |  2015  |  2014  |  2013  |

 

Scoala de vara European Academy of Participation (EAP) la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti
12 februarie 2018

 

Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti va gazdui in luna mai 2018 una din cele trei scoli de vara organizate in cadrul proiectului European Academy of Participation (EAP) – Bucuresti, ...
>> cititi mai mult

 

 
 
Expozitia Departamentului Pictura la Fundatia Culturala Ilfoveanu
decembrie 2017 - ianuarie 2018

 

In data de 19 decembrie 2017 la Fundatia Culturala Ilfoveanu din Municipiul Pitesti a avut loc vernisajul expozitiei profesorilor din Departamentul Pictura al Universitatii Nationale de Arte din ...
>> cititi mai mult

 

 
 
<< inainte          ||          inapoi >>