DEPARTAMENTUL SCULPTURA /
PREZENTARE

 

 

Catedra de sculptura se numara primele structuri ale Scolii de Belle-Arte infiintata la Bucuresti, primul profesor, Karl Stork, fiind numit in functie in data de 2 ianuarie 1865; el a fost secondat de Ioan Georgescu si de Vladimir Hégel. Ulterior, numerosi sculptori romani de marca au facut parte din corpul profesoral al Departamentului, si-i amintim aici pe Dimitrie Paciurea, Oscar Han sau Ion Lucian Murnu; Constantin Brancusi s-a format si el in cadrul acestei sectii, intre anii1898 si 1902.

Activitatea didactica desfasurata in cadrul departamentului vizeaza formarea noilor generatii de artisti, racordati la cele mai noi realitati artistice ale prezentului, capabili sa se manifeste liber in contextul actual, dar cunoscand in egala masura datele unei traditii artistice mai mult decat centenara; atitudinea care a ghidat intotdeauna educatia artistica bucuresteana a fost imbinarea echilibrata intre traditie si deschiderea catre experiment si innoire. In cadrul departamentului, viitorul sculptor isi formeaza personalitatea creatoare sub indrumarea sistematica a corpului profesoral alcatuit din artisti experimentati, profesionisti ai domeniului; astfel, el isi insuseste o metoda de studiu individual in domeniul desenului, modelajului si compozitiei, ceea ce favorizeaza dezvoltarea abilitatilor de cercetare experimentala; odata cu formarea unei expresii vizuale tridimensionale, va fi perfect capabil sa caute, sa asimileze si sintetizeze resursele informationale, sa se exprime plastic prin specularea creativa a materialelor traditionale sau nonconventionale, sa relationeze volumele cu spatiul ambiental, sa experimenteze mijloace variate de expresie. Corpul profesoral actual al departamentului este selectat dintre cei mai valorosi absolventi, succedand unor artisti de renume care s-au remarcat si ca desavarsiti pedagogi.

Sediul Departamentului ofera ateliere individuale grupelor structurate pe ani de studii si ateliere dedicate, dotate cu instrumentarul si mobilierul de lucru necesar; magaziile de materiale consumabile ale sectiei pun in permanenta la dispozitia studentilor necesitatile de materiale pentru studiu ori transpuneri. Atelierele dedicate transpunerilor in ghips, piatra, lemn si metal sunt deasemenea dotate la standarde moderne, cu o gama aproape completa a instrumentarului/uneltelor specifice; dotarea cu sursa electrica trifazica a atelierelor de transpunere in piatra si metal permite folosirea unor unelte si masini cu performante si eficienta de tip industrial, fapt ce sustine, partial, calitatea artistica si expresiva a transpunerilor.

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

|  2018  |  2017  |  2016  |  2015  |  2014  |  2013  |

 

Scoala de vara European Academy of Participation (EAP) la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti
12 februarie 2018

 

Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti va gazdui in luna mai 2018 una din cele trei scoli de vara organizate in cadrul proiectului European Academy of Participation (EAP) – Bucuresti, ...
>> cititi mai mult

 

 
 
Expozitia Departamentului Pictura la Fundatia Culturala Ilfoveanu
decembrie 2017 - ianuarie 2018

 

In data de 19 decembrie 2017 la Fundatia Culturala Ilfoveanu din Municipiul Pitesti a avut loc vernisajul expozitiei profesorilor din Departamentul Pictura al Universitatii Nationale de Arte din ...
>> cititi mai mult

 

 
 
<< inainte          ||          inapoi >>